جستجوی این وبلاگ

بهمن ۰۶، ۱۴۰۱

بچه‌های دروازه‌غار چشم انتظار «خانوم محیا»؛ محیا واحدی کیست؟

ایران وایر

محیا واحدی: تلاشمان این است که بی‌عدالتی و ظلم‌های این روزها باعث نشود به هر شکلی از ظلم عادت کنیم.

«خانوم محیا… به خانوم محیا بگین قول دادم دیگه دور خلاف نگردم، نگشتم، قول داد تنهام نذاره، به خانوم محیا بگین بیاد. من سر قولم موندم چون اون همیشه سر قولش می‌موند. بهش بگین قول میدم انقدر درس بخونم تا برم دانشگاه، ولی اون باید باشه تا ببینه.»

این پیغام را یکی از بچه‌های «محیا واحدی» برای «ایران‌وایر» فرستاد، به امید اینکه به دست فردی برسد که او را «عزیزتر از مادرش» می‌داند.

«محیا واحدی» یا آ‌ن‌طور که کودکان حاشیه‌نشین او را می‌خوانند، «خانوم محیا»، روز یکشنبه ۲۵دی‌۱۴۰۱ در محل کارش دستگیر شد و بعد همراه ضابطین قضایی برای بازرسی به خانه رفتند و تعدادی از اقلام الکترونیک مثل موبایل، چند فلش و چند دست‌نوشته‌هایش را برداشتند و به اوین بردند. از آن روز تاکنون، او تنها یک تماس کوتاه تلفنی با مادرش داشته است.

***

خانوم محیا نگران کودکان بود
یکی از فعالان حقوق کودک به این سوال که «محیا واحدی» کیست، پاسخ داد: «از من نپرس، از بچه‌های روستای مغ سرباز، شیرآباد زاهدان، قلعه‌ساختمان مشهد، از کوچه‌ پس کوچه‌های دروازه‌غار و خاک‌سفید و محله شاپور بپرس محیا واحدی برای آن‌ها چه کرده است؟»

محیا واحدی، فعال اجتماعی، از اعضای هیات مدیره جمعیت امام علی و بنیانگذار «خانه علم» دروازه‌غار است. او که دانش‌آموخته معماری بود، برای ارتباط بهتر با کودکان حاشیه‌نشین، روانشناسی نیز خواند.

محیا واحدی سوال‌هایی داشت، سوال داشت که «چرا باید مواد مخدر در محلات حاشیه به راحتی در دسترس باشد؟»، چرا «یک کودک معتاد متولد می‌شود؟»، «چرا نباید یک کودک امکان درس خواندن داشته باشد»، «چرا یک کودک باید مجبور به زباله‌گردی و کار در خیابان شود» برای یافتن پاسخ به این سوال‌ها، از چهارده سال پیش قدم در راهی گذاشت در نهایت به بازداشت او ختم شد؛ راه حمایت از کودکان حاشیه‌نشین.

یکی از داوطلبان «خانه علم‌» دروازه‌غار به «ایران‌وایر» می‌گوید: «محیا با کودکان و زنانی کار می‌کرد که بدترین چهره زندگی را دیده بودند، ظلم و خشونت عریان را، اما حتی آن‌ها هم باور نمی‌کنند در این کشور امثال محیا‌ها بازداشت می‌شود، بازداشت محیا حتی برای آن‌ها هم ظلمی باور نکردنی است.»

محیا واحدی مربی کارگاه «ارتباط با کودک» جمعیت امام علی نیز بود. یکی از کارآموزان محیا واحدی در این کارگاه در رابطه با او به «ایران‌وایر» گفت: «او نگران بود. نگران استعدادهای نابی که در محلات فقیرنشین به علت نبود امکانات ورزشی و هنری و فقدان سازوکارهای حمایتی، تباه می‌شدند. کودکانی که کودکی نکرده در دام مخدر یا باند‌های زورگیری و بزهکاری و سرقت، کودکی نکرده، می‌پژمردند. محیا نگران‌ترین آدمی بود که دیده‌ام و از جان مایه می‌گذاشت برای کودکان.»

فقط دعا نکنیم تا «هیچ کسی اسیر اعتیاد و فقر و بی‌عدالتی نباشد»
«خانه علم» دروازه‌غار سال ۱۳۹۰ به همت محیا واحدی پایه‌گذاری شد. خانه‌ای برای کودکان کار و حاشیه. خانه‌ای نه فقط برای علم آموزی، برای زندگی امن، ایمن و شاد کودکان؛ برای کودکی کردن.

کلاس‌های نمایشنامه خوانی، نقاشی و …، از برنامه‌های «خانه علم‌» دروازه‌غار بود. محیا واحدی از بنیانگذاران «لیگ پرشین» نیز بود، لیگ فوتبالی برای کودکان در حاشیه. او روزی در حال عبور از روی پل رودخانه خشک شده‌ای در اطراف قصرقند در سیستان‌وبلوچستان، متوجه کودکان و نوجوانانی می‌شود که تکه‌هایی از پلاستیک را به شکل توپ درآورده و با آن بازی می‌کنند. دیدن آن صحنه منجر می‌شود به تشکیل تیم فوتبال پرشین بلوچستان که هر سال هم در لیگ پرشین قهرمان می‌شدند.

یکی از داوطلبان «خانه علم» دروازه‌غار به «ایران‌وایر» گفت: «با بچه‌های دروازه‌غار رفتیم پیش کودکان زباله‌گرد، و او مثل همیشه بعد از فوتبال، بچه‌ها را دور زمین جمع کرد تا دست هم را بگیرند و دعا کنند تا هیچ کودکی اسیر اعتیاد و فقر و بی‌عدالتی نباشد.»

یکی از دوستان محیا به «ایران‌وایر» گفت: «محیا لیستی داشت از کارهایی که باید انجام شود، یکی از آن‌کارها، خانه اشتغال دروازه‌غار بود.»

این خانه سال ۱۳۹۵ افتتاح شد. محلی برای خود اشتغالی زنان حاشیه. کسب و کاری که با تلاش‌های گروه کارآفرینی جمعیت امام علی رونق گرفت و تا امروز محل کسب درآمد زنان آن منطقه است. زنان در این خانه علاوه‌بر کارآفرینی و فعالیت اقتصادی، از حمایت‌های آموزشی، پزشکی، روانپزشکی، مددکاری و . . . نیز برخوردار شدند.

او پس از انحلال جمعیت امام علی گفته بود: «مگر ما چه کردیم اینجا؟ غیر از این بود که یک بچه‌ای آمد اینجا درس خواند؟ غیر از این بود که یک بچه‌ای توانست فضایی داشته باشد برای شادی کردن، کودکی کردن؟ کجای این کار جرم است؟ کجای این کار شبهه‌برانگیز است که احضار می‌شویم برای پاسخ دادن؟ ما سوال داشتیم، ما سوال داشتیم که چرا این محله‌ها در مواد مخدر غرق است؟ چرا این کودکان پشت در‌های مداس هستند؟ کجای اخلاق و عدالت می‌پذیرد این سرنوشت کودکان را؟ با کدام الفبا نوشته‌اید این قانون را؟»

جمعیت منحل شده امام علی نیز پس از بازداشت محیا واحدی طی بیانیه‌ای پرتکرارترین سوال این روزها را دوباره مطرح کرد: «بی‌پاسخ ماندن یک پرسش درست، دلیل بر تکرار نکردنش نیست: به چه جرمی بازداشت کرده‌اید؟!»

هیچ نظری موجود نیست:

نگهداری نوزاد هفت‌ماهه در اوین؛ بیش از ۴۵۰ روز بلاتکلیفی والدین

 نسیمه اسلام زهی و ارسلان شیخی، متهمان امنیتی سنی‌ مذهب، بیش از ۱۵ ماه است که بازداشت شدند و در بلاتکلیفی بسر میبرند. خانم اسلام زهی به همرا...