جستجوی این وبلاگ

فروردین ۰۵، ۱۴۰۴

چرا زنان ایرانی روزبه‌روز فقیرتر می‌شوند؟

 

فقر در ایران بیش از پیش چهره‌ای زنانه به خود گرفته است. زنان برای یافتن شغل، کسب درآمد و حتی تأمین هزینه‌های زندگی، نسبت به مردان با چالش‌های اقتصادی بیشتری روبه‌رو هستند.



هادی صالحی اصفهانی، عضو هیات علمی دانشگاه ایلینوی آمریکا طی تحقیقی که سال ۱۴۰۳ درباره بازار کار ایران انجام داده، معتقد است که رشد اقتصادی پایین، رکود اقتصادی بالا به همراه مشکلات فرهنگی و دیدگاه سنتی که مردان را نان‌آور خانه می‌داند، سبب شده تا زنان سریع از بازار کار اخراج شده و یافتن کار وکسب درآمد برای آنها سخت‌تر از گذشته شود.


نرخ اشتغال زنان در ایران در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد و همچنان رو به کاهش است.


این کاهش، ناشی از سیاست‌های تبعیض‌آمیز، محدودیت‌های اجتماعی و نبود فرصت‌های برابر در محیط‌های کاری است. مسائلی مانند قوانین استخدامی سخت گیرانه‌تر برای زنان و تفکیک جنسیتی در استخدام و نداشتن امکان دسترسی به شغل مناسب، نداشتن امکان ارتقا شغلی مناسب و نداشتن دستمزد مساوی با مردان در مشاغل مشابه، نمونه‌هایی از تبعیض علیه زنان در کار و فرصت‌های نابرابر برای آن‌هاست.


بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در پاییز ۱۴۰۳، ۷۱ درصد از جمعیت بیکار فارغ‌التحصیلان آموزش عالی را زنان تشکیل می‌دهند. این آمار حتی کمی نسبت به دوران همه‌گیری کرونا هم افزایش پیدا کرده است. در آن زمان نرخ بیکاری زنان تحصیل‌کرده حدود ۷۰ درصد بود.

سنندج؛ ادامه بازداشت لیلا پاشایی و باران ساعدی، دو فعال زن کُرد


 از سرنوشت باران ساعدی و لیلا پاشایی، که به ترتیب در روزهای ۱۹ و ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ توسط نیروهای وزارت اطلاعات در سنندج بازداشت شده‌اند، همچنان اطلاعی در دست نیست.


بر اساس اطلاع شبکه حقوق بشر کردستان، این دو فعال زن کُرد در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج نگهداری می‌شوند و تاکنون از حق ملاقات با خانواده و دسترسی به وکیل محروم بوده‌اند.


پیش‌تر، دو فعال زن کُرد دیگر به نام‌های سهیلا مطاعی و سوما محمدرضایی که هم‌زمان با این دو بازداشت شده بودند، در اواخر اسفند با قرار وثیقه به‌صورت موقت آزاد شدند.


سوما محمدرضایی و باران ساعدی در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ توسط نیروهای وزارت اطلاعات در سنندج بازداشت شدند. در ادامه این بازداشت‌ها، در تاریخ ۲۰ اسفند، لیلا پاشایی و سهیلا مطاعی نیز در شهرهای سنندج و دهگلان توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند.


بازداشت این افراد در پی برگزاری و حضور در مراسم هشتم مارس، روز جهانی زنان، در سنندج صورت گرفته است.


باران ساعدی، لیلا پاشایی و سهیلا مطاعی پیش‌تر نیز در جریان خیزش «ژن ژیان ئازادی» در سال ۱۴۰۱ بازداشت شده بودند.

مراسم نوروز؛ بازداشت شنو محمدی و آریوان شاکری، دو فعال مدنی کُرد توسط نیروهای امنیتی در سنندج

 

دو شهروند کُرد به‌نامهای شنو محمدی و صاحب (آریوان) شاکری، زوج اهل سنندج (سنه) توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با مراسمات نوروز کُردستان در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند.


بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز یکشنبه ۳ فروردین‌ماه ۱۴۰۴ (۲۳ مارس ۲۰۲۵)، شنو محمدی ۳۴ ساله به همراه همسرش آریوان شاکری ۳۵ ساله، دو فعال مدنی اهل سنندج، در جریان هجوم نیروهای امنیتی به منزل خود در محله حاجی‌آباد این شهر و بدون ارائه هرگونه برگه‌ی قضایی بازداشت شدند.


به گفته منابع آگاه، بازداشت این زوج در رابطه با مراسمات نوروز کُردستان صورت گرفته است.


قابل ذکر است که، پیگیری‌های خانواده‌ی این دو شهروند جهت اطلاع از سرنوشت و وضعیت آنان بی‌نتیجه مانده و نهاد‌های امنیتی از ارائه پاسخی در این خصوص جلوگیری به عمل آورده‌اند.


تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی محل نگهداری و سرنوشت این دو شهروند کُرد در دسترس نیست.

چرا زنان ایرانی روزبه‌روز فقیرتر می‌شوند؟

  فقر در ایران بیش از پیش چهره‌ای زنانه به خود گرفته است. زنان برای یافتن شغل، کسب درآمد و حتی تأمین هزینه‌های زندگی، نسبت به مردان با چالش‌...